Kijkje achter de schermen

Astrid van Schaik en Nithard Keijdener van Theater Stroud ontvingen vorige week de leerlingen van Christelijk College Groevenbeek Putten. Zij hielden een introductieles over hun project ‘Adopteer een voorstelling’ en dit was tevens de aftrap van het project waarbij de vijfenvijftig leerlingen van 3TL de cabaretvoorstelling ‘Vooruitgaan is niet altijd rechtdoor’ van Speelman & Speelman adopteren. Joost Speelman was aanwezig bij de aftrap. Tijdens de introductieles hoorden de leerlingen wat er van hen verwacht wordt de komende periode.

Inkoop voorstellingen

Programmeur Nithard vertelde hoe hij voorstellingen inkoopt. “Ik lees over de voorstellingen en denk erover na of het leuk is om een bepaalde voorstelling in Putten te laten zien. Ook hou ik de financiën in de gaten. Een voorstelling moet betaalbaar zijn. De meeste voorstellingen kosten rond de 2000 euro. Dat is een hoop geld en daarom hebben we sponsoren nodig. Ook zoeken we diverse kanalen om promotie voor de voorstellingen te maken. Daarna start de kaartverkoop. Op de dag van de voorstelling huren we een technicus in, we maken de kleedkamer in orde en verwelkomen de artiesten. Vlak voor de voorstelling begeleiden we het publiek en dan kan de voorstelling beginnen. Wij gaan jullie nu kennis laten maken met het theater en daarvoor zijn jullie gekoppeld aan de voorstelling van Speelman en Speelman. Jullie gaan ons helpen bij de voorbereidingen van deze voorstelling en na afloop krijgen jullie nog een ‘Meet and Greet’ met de artiesten. Dan is er alle gelegenheid om vragen aan hen te stellen.”

“Voor het project worden jullie actief betrokken bij de voorstelling. We verdelen de klas in groepjes. We hebben een groepje pr, kaartverkoop, techniek, artiesten- en publieksbegeleiding, college toer, vloggers en recensenten nodig. De startopdracht is om uit te zoeken wie Speelman en Speelman zijn. We hebben het jullie makkelijk gemaakt, want Joost Speelman is hier”, legt Van Schaik uit.

Stuiterbal

Joost Speelman loopt het podium op en probeert met de leerlingen in gesprek te gaan. Joost gaf aan: ,,Toen ik zo oud was als jullie had ik helemaal geen zin in school en ik was net een stuiterbal die alle kanten opvloog. Ik wist wel dat ik iets met muziek wilde doen en ik ben uiteindelijk in dit vak gerold. Ik vind het gaaf om jullie te laten zien waarom dit zo’n tof vak is. Onze creativiteit neemt het publiek mee in de illusie en dan kom je in een heel vet verhaal terecht. Wij treden hier zaterdag 17 februari op en dan zie ik jullie weer.”

Door: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer